06 August 2011

Tutorial : Memasang Widget/Plugin Waktu Berbuka Ramadhan (Blogspot & Wordpress)

Salam

Selamat Sahur 6 Ramadhan

Sebelum menunggu waktu nak bersahur ni, saya share dengan korang semua widget yang takde la baru sangat yang khas dicipta oleh Mr Kay tahun lepas. Yup, saya dah guna widget ni sejak tahun lepas kat wordpress. Memang comel sebab widget ni lengkap dengan tarikh, masa dan tempat.






Untuk Pengguna Blogspot
  • Login ke Dashboard Blogger.com masing-masing
  • Klik Design > Add a Gadget > pilih HTML/Javascript
  • Copy kod di bawah ini dan paste di dalam kotak Content HTML/Javascript tadi
<iframe src="http://labs.kay.my/waktu-berbuka/widget/kod:sgr01/url:URL ANDA"frameborder="0" height="200" width="100%"></iframe>
  • Gantikan kod sgr01 yang di-BOLD dengan kod kawasan korang - boleh cari di Kod Kawasan ini
  • Isikan link blog anda di ruang URL ANDA
  • Klik Save
credits : DausPozi.com

 Untuk Pengguna Wordpress
  • Masuk ke link ini http://labs.kay.my/wordpress/
  • Muat turun fail zip
  • Upload folder 'waktu-berbuka' dan semua file di dalamnya ke direktori '/wp-content/plugins/' anda
  • Aktifkan plugin 'Waktu Berbuka' melalui menu 'Plugins' di Wordpress anda
  • Tarik dan masukkan Widget "Waktu Berbuka" ke sidebar widget panel di panel admin Wordpress anda
  • Set tajuk dan pilih lokasi anda pada widget setting
  • Save
 atau
  • Klik pada menu Plugins > Add New pada laman admin Wordpress anda
  • Taip "waktu berbuka" dalam kotak Search Plugins
  • Klik pada Install Now dan aktifkan plugin anda

credits : MrKay Labs

Jom ramai-ramai guna benda ni. Mudah sikit kita nak ingat, mana tau tengah asyik berblogging, tiba-tiba azan Subuh, tak ke naya tak sempat nak sahur. HAHA Selamat Meneruskan Ibadah Puasa anda! Jangan puasa yangyokk! Jangan lupa mengaji :D

Blog ini sedang dalam pembaikpulihan. Segala kesulitan amatlah dikesali

1 comment: