02 April 2010

Din Beramboi Meninggal ; Makin Ramai Meninggal Tu Tandanya apa?


Seperti semua maklum, Pelawak Terkenal dan DJ Radio ERA, Din Beramboi  telah kembali ke Rahmatullah pada 2 April 2010 lebih kurang jam 12.30 tengah malam tadi. Beliau telah disahkan menghidapi denggi berdarah tahap kritikal dan ini menyebabkan beberapa organ dalaman beliau gagal berfungsi. Beliau akan dikebumikan sebelum solat Jumaat hari ini.


Alahai dunia. Nampak sangat kau semakin tua. Nampak sangat kau semakin ke penghujung. Setiap minggu, ada saja berita orang-orang yang telah meninggalkan kau, dunia. Aku rasa bukan setiap minggu, tapi mungkin setiap hari ada saja yang meninggal. Apakah ini tandanya kau pula akan meninggalkan kami, wahai dunia?


Ohh. Seram pulak baca 'quote' kat atas tu. HAHAH tapi inilah hakikatnya. Makin ramai yang dah tinggalkan dunia ni. Dah ramai yang Allah dah jemput dulu. Tinggal kita yang masih hidup ni je. Tapi, wahai bakal jenazah sekalian, adakah anda telah membuat persiapan rapi untuk dijemput oleh Allah? 


Ekceli, aku takde la minat sangat uncle Din ni. Tapi kadang-kadang dengar lawak dia, tergelak la jugak. Lagi-lagi masa SPM hari tu, kitorang jadi rilek dengar lawak dia dengan Aznil. That's why terkejut jugak dengar berita ni. Tribute untuk beliau ada di sini. Yelah, hari tu Yanie Mentor meninggal, sekarang beliau pulak. Haishh. Takut je tak sempat nak bertaubat dan beribadah, kan? Pinjam quote Nabil kejap, Lu Pikirla Sendiri. Tepuk dada, tanyalah iman!

Sob Sob Isk Isk  T________T  Al-fatihah.


Blog ini sedang dalam pembaikpulihan. Segala kesulitan amatlah dikesali

22 comments:

  1. al-fatihah kepadanya. Pagi saya sunyi tanpa lawak jenaka dia. :(


    http://belogbagus.blogspot.com/

    ReplyDelete
  2. tulah kan. kadang-kadang orang yg suka buat kita happy ni, ble die takde memang sedih..

    ReplyDelete
  3. ALFATIHAH buat arwah. aku sedih! lawak die mmg best. lepas ni ade lagi ke pelawak mcm die tuu? :'(

    ReplyDelete
  4. al fatihah~


    memang sekarang sgt ramai org meninggal..
    memang tande laa tuh...

    ReplyDelete
  5. @syue : haha tulah, kitorang time spm kat asrama, pagi2 tu tak best kalau tak bukak radio era. pastu gelak reramai.. pehh

    @fye : huhuhu sendiri mau ingat kann.

    ReplyDelete
  6. bkn stp ari..stp saat..kt mekah uh lg rmai..pape pown kne muhsbh dri n dktkn dri dgn Allah..:)

    ReplyDelete
  7. tanak dgr era wat smntara waktu

    sedeh ooh...

    ReplyDelete
  8. @xanisnajwa : kat mekah??haah.

    @balqis : takziah buat keluarga beliau.

    @nawal : tau xpe. tayah dgr. haha berkabung ke ape??

    ReplyDelete
  9. salam takziah buat keluarga allahyarham..
    setiap yang hidup pasti akan mati..
    kita yg masih hidup ni, kena selalu beringatlah..

    ReplyDelete
  10. [1] Dengan nama Allah, Yang Maha Pemurah, lagi Maha Mengasihani.
    [2] Pujian bagi Allah, Tuhan yang memelihara dan mentadbirkan sekalian alam.
    [3] Yang Maha Pemurah, lagi Maha Mengasihani.
    [4] Yang Menguasai pemerintahan hari Pembalasan (hari Akhirat).
    [5] Engkaulah sahaja (Ya Allah) Yang Kami sembah, dan kepada Engkaulah sahaja kami memohon pertolongan.
    [6] Tunjukilah kami jalan yang lurus.
    [7] Iaitu jalan orang-orang yang Engkau telah kurniakan nikmat kepada mereka, bukan (jalan) orang-orang yang dimurkai ke atas mereka, dan bukan pula (jalan) orang-orang yang sesat.

    ReplyDelete
  11. mak aihh. siap al-fatihah. tengs tengs

    ReplyDelete
  12. al-fatihah,... moga roh nyer dicucuri rahmat..

    ak pun terkejut juga... buka fb tup2 dengar berita ini.. heheh

    ReplyDelete
  13. kat fb? haha tadek pulak dgr dorang ckp.
    tulahh kan. tak berseri dahh

    ReplyDelete
  14. wlupown ak x pena dgr kt era mse arwah jd dj, ak tetap rse kehilangan dye.. x tw knape.. sdey plak..hoho, jiwang sebentar..
    psl senarai kwn2 kt blog ak tuh, senanye ak lupe nk follow ko.. haha.. sory my ckgu.. ak da add ko.. tq, igt an..

    ReplyDelete
  15. dulu de apernah kan berlakon dalam afi&abah
    suka sgt tgk dea masuk dalam pasu
    best
    semua tinggal kenangan
    INALILLAH WA INALILLAHIRAJIUN

    ReplyDelete
  16. @dyana : haha. ohh tadehal my dear. thanks ;)

    @hazwani : isk isk. tulahh kan. tapi setiap yg bernyawa pasti aku mati.

    ReplyDelete
  17. aku sgt suke arwah..... xde la suke giler... miss him..

    ReplyDelete
  18. benda yg paling jauh ngan kter: masa lampau

    benda yg paling dekat ngan kter: kematian...

    p/s: org2 skeliling kita usia mrk makin meningkat... begitu juga ngan usia kita.... renung2an... ~wallahua'lam~

    ReplyDelete