15 March 2010

Masih Berpeluangkah Aku Membanggakan Semua Orang Di Sini??



Hari ni mood kurang baik, satu sebab kawan-kawan aku semua tak support aku pasal reunion, dua sebab hari ni kena ikut my mom again ke ofis dia di Ara Damansara; kena menghadap komputer lagi dan tiga sebab aku still pening dan pusing memikirkan course apa aku nak sambung lepas ni.

Saya dapat *A *B *C, bolehkah apply medic?

HAHAH kawan-kawan aku semua ramai yang sudah decide untuk ke mana. Ada nak yang fly ke Jordan/Morocco, Korea, UK, nak ambil course Pharmacy, Engineering, English Communication, Pengajian Bahasa Arab dan lain-lain. Aduhai. Aku je yang terkebil-kebil memikirkan nak sambung apa. Ntah kenapa buntu sangat memikirkan benda ni, lagi-lagi sebab subjek Biology aku C. Umi Abah macam nak aku ambil Medic dulu.


Niat dan tekad di hati nak sangat sambung medicine (perubatan). Yelah, itu memang cita-cita aku sejak azali lagi. Eh, sejak kecik la maksudnya. HAHAH Tekad aku ini bertambah apabila Kak Long Aini aku 'terbang' pergi Ireland. Masa kat airport semua meleleh, anak cucu Hashim yang pertama dapat further study in Medic. Wahh! Bangga la semua masa tu. Then, adik ketiga Kak Long, Kak Ayu pulak dapat fly pergi India - Ireland. Sekarang kedua-dua dah selamat jadi doktor. Adik mereka, Kamil, juga sedang belajar dalam course ini di UKM, kalau tak silap. Kak Ngah anak Mak Teh pun jugak. Jadi, ada 4 orang dalam keluarga aku yang sudah bergelar doktor.


bedah mayat weyy


Tapi, tadi aku terbaca dalam blog Oh Malaysia tentang course medic ini. Thanks to bro Amer sebab buat post pasal benda ni kat blog dia yang sangat best untuk dibaca tu. Dia ada bagi info pasal medic, farmasi, biotech dan macam-macam lagi. Sila lah usha belog beliau.


Jadi hasratnya di sini, bagaimana sih? Aku tak suka Fizik, Akaun (dan sekutunya) tapi sangat suka dengan Biology dan Math. Subjek agama pun okey jugak. Tapi masih tidak tergerak hati untuk ke arah itu. Rasa nak ambil "A Level" je dulu, but I must going to the IPTS. HAHAH Even mahal, but if I got pointer 3.5 and above, MARA boleh taja, yuran jadi murah, or even tak payah bayar. Erk*

Sila doa yang terbaik buat saya. Kalau ada course yang menarik dan sesuai dengan minat saya, sila suggest :)


Blog ini sedang dalam pembaikpulihan. Segala kesulitan amatlah dikesali

32 comments:

  1. try la science actuary..

    frshie starting gji da 5 angke..

    tpi, kalo minat lah

    dun worry, istikhrah, msti Dia tunjukkan yg terbaek:)

    ReplyDelete
  2. ape menatang tuh??
    hahah
    :)

    ecehh,tengok gaji dulu ek kau? haha
    insyaAllah.
    thanks for suggestion.

    ReplyDelete
  3. biomedic engineering pun ok gak...lumayan.....

    ReplyDelete
  4. biomedic engin? apekah?
    haha
    tape. i'll search for it..

    ReplyDelete
  5. zida, farmasi ok jgk
    huhu

    ea, aku ade satu link ni
    tp, aku lupe, hee
    pasal course2 yg kita layak amik based on result
    utk semua ipta
    nanti bile aku igt, aku bgi
    huhu

    ^^

    ReplyDelete
  6. ye!
    kite masih brpeluang,zida.

    no worries.fighting!

    ReplyDelete
  7. beja ; ko memang suke ingat lupe kan? hak33 oke. ingat cepat. nanti bg kat aku. hahah

    eyqa ; yup! amin insyaAllah.

    ReplyDelete
  8. apa kata ko try matrx,
    xkesah la dapat sc fizikal,
    tapi kene strugle dapat 4 flat,,
    then peluang ko cerah utk ambik medik,
    betul xtipu

    ReplyDelete
  9. okke
    aku ngaku aku mmg pelupa
    haha

    nah link,
    http://www.selangkah.uitm.edu.my/
    lg cpt dr upu la
    ni semua ipta dlm satu masa

    ReplyDelete
  10. mardhiah ;
    aku mcm pena denga psl ni.
    haha
    insyaAllah kalau aku dpt, aku akan buat the best.
    huhuhu
    tp matrix senang kene tendang kan?

    beja ;
    haha lek lek.
    ohhh yang ni ke?
    haha
    aku da isi da hari tu.
    mase expo uitm ari.
    tensen jek.
    asasi sains, farmasi sume tak lepas. adoii

    ReplyDelete
  11. x lepas?
    sains hayat, fizikal sume tu?
    bia betul.

    ReplyDelete
  12. Yang penting nak buat sesuatu tu base upon ape yg kita minat.. Dan kita yakin kita ada passion ke arah itu.. Akak dulu minat medik, bila akak dah masuk, dan skarang dh sampai final year, akak rase jiwa akak bukan di sini.. Tapi nak tak nak akak kena teruskan jugak.. Huhu..

    All the best untuk kamu.. Semoga dapat buat kputusan yg terbaik.. :)

    ReplyDelete
  13. nabilah ; yup. asasi sume aku tak lepas, except undang2. tapi itu awal2 aku tolak tepi sebb aku memang tak suka undang2 ke sejarah ke hape. ahah
    tp diploma sains aku lepas la. aku mcm nak try kat situ. but lame sket la. 3 tahun. huhu

    ReplyDelete
  14. kak farhana ; wah, akak amek medik? haha tengs for the advice. insyaAllah i'll try find my best.
    Gud Luck sis

    :)

    ReplyDelete
  15. xkn x lepas kut zida?
    asasi sains ade kt um, uia, usim
    sume kau x pass?
    check balik weh

    ReplyDelete
  16. salam..ni 1st time saye singgah sini..
    tahniah yer..ape2pun result..yg penting spm dah lepas..hehe
    so, nak amik ape ek..kalau camtuh..mungkin bleh amik bidang farmasi ker, biotech ker..tapi yg penting, kite betul2 tahu ape minat sebenar kite..

    p/s - moge sukses yer..

    ReplyDelete
  17. para-para ; oke, i tgk nnt ye? tengs :)

    beja ; haha tu bukan utk uitm je ke wehh??

    hafiz ; tengs. tula, sy minat sgt kat bio. tp sebab dpt C dlm SPM, terus mcm tak de harapan je.
    huhu

    ReplyDelete
  18. no lah
    utk sume ipta
    kau amik yg lepasan spm(ipta)
    lengkap sume ipta yg ade kt upu tu
    uhu

    dh dh, pegi check balik
    syarat medic uia n usim x tough sgt
    aku rase kau bole
    sbb aku pass medic usim
    result kau lg up dr aku kn
    aku bole amik medic usim, tp aku x minat
    hee~

    ReplyDelete
  19. medic usim bole bio,fiz,kim c
    zida, fighting!

    ReplyDelete
  20. Hye2..even saye x knal pon awk..tp kita punya minat yg sama=M-E-D-I-C!!...result spm saya pon x straight jgk tp saya da bertekad nk amek jgk bidang nih...x salah kn kalau kita cuba...siapa tahu rezeki kita mungkin dkt uni nnti...kalau mint..saya dgr unimas baru bukak asasi sains hayat...so requirements die xdelaa menyesakkan dada sgt...kalau mnt tryla...doakn saya dpt capai cita2 ni yaa!!=]

    ReplyDelete
  21. beja ; huhuh thanks a lot my dear. doakan aku dpt ape yg aku nak. but kalo tak dpt kat cni, i'll try another source. haha

    mar_petrelli ; insyaAllah. Jom sama-sama jom!

    ReplyDelete
  22. welcome. aku sentiasa doakan yg terbaik utk sume kwn aku. belajar time spm dan kt u lain. jgn sbb spm kite x bagus, nk give up kt u. salah tu. ok, gudluck on the rest of journey!

    go doc-to-be
    Dr Zida!!

    ReplyDelete
  23. weh macik! bio ko C?hah sep sep same kepale la kite!
    weh kau, boleh je la ko nak apply asasi sains hayat kat uia.lepass

    then nak amek asasi sains fizikal kat um&uia pon lepas.
    ha lagi satu, kalau ko xdpt um/uia, ko boleh je apply unimas.
    unimas punye requirement paling rendah.
    go go caiyokk!!
    ako pon try je apply. kalau dpt syukurlah.
    mane tau ade rezeki kan..

    kalau tak dpt, either ipts or dip in science kat uitm jeh la.hahahaha.
    by the way, thanks sbb jenguk junky blog ako tuh. ;]

    ReplyDelete
  24. biomedic engin???
    genetic engin??
    xpown amek biotech..
    tp akk xsuggest sgt amek biotech...
    biotech nie bidang baru...
    graduates biotech susah sket nak dpt keje..
    unless kalu u guys nak bkk research center for biotech...
    haa..
    yg tue bleh...
    huhu...

    blog amer mmg byk info...
    best baca blog dier..
    maner dpt link amer nie???

    ReplyDelete
  25. pakcik kerink ;
    tadehal la usha blog kau.
    haha ko pon hebat pe.
    =)
    tengs for the apply.
    meh meh
    kte apply sesame
    hahaha

    ReplyDelete
  26. kak lyla ;
    haha mane kenal bro amir tu?
    well,org kan suke blogwalking.
    haha
    sejak terlibat dlm dunia belog2 ni
    (ceeewah)
    ramai gak la kenal dgn org,
    tp blog die mmg best, byk sgt info.

    btw,tengs for the advice ek kak lyla
    biomedic cam best gak enn
    :)

    ReplyDelete
  27. gengblogger.com...
    nampak entry dier kat dlm web tue...
    sejak tue mmg slalu pg blog dier...
    best...
    amer pown friendly orgnyer...
    lgpown akk kan pengomen tegar kat dua2 blog dier tue...
    haha...

    u're welcome...
    huhu...

    ReplyDelete
  28. zeeda....
    same2 laa kite usaha lagi....
    tunjukan pada dunia kite boley...
    hehe...
    chayo zeeeddd...
    ( pinky sudaa... hehhe)

    aku lgsung x isi upu lagi..
    xtaw minat ape..
    adoi...

    ReplyDelete
  29. amin!!!!!!!!!
    hahah
    sejak ble ko wat blog ni?
    wahh
    :)

    ps.aku men isi je pape aku suke. hahah

    ReplyDelete
  30. akak amik kos mikrobiology. adik minat medik eh. mmg nk ke oversea ke? tp kalau akak lah, mungkin akan msok matrik, lps matrik dptkan pointer betul2 mantap mcm 3.9 atau 4.0 lps tu boleh tros amik medic oversea or kat sini je. matrik pon setahun je.

    akak rse mmg ssh nk apply medic tros kalau ada c (mksd akak kalau wat A level tu) tp tak slh nk try. mgkin chances dia tipis melainkan nk amik private punye. tp apa slhnya amik kos yg related to medic mcm kos akak ni.

    biomedic pon okey, lebih krg kos akak tp lebih medic la. nasihat akak walau kte minat tp kte kne tgk keupayaan kte dulu okey. jgn terasa pula. ini cuma bg pndgn akak je. = )

    ReplyDelete
  31. tula, memang betul ckp akak.
    haha
    tadela nak pegi oversea sgt pun,
    dpt amek course yg sy minat tu je da memadai.
    tp tatau la dpt ke x.
    tak faham btol cemane bio leh dpt c.
    aduyaii

    tengs yea~!
    :)

    ReplyDelete