01 February 2010

Oh Arak !

Yeah yeah. Petang ini daku kembali dengan mood yang ceria la jugak, even there's some scar in my heart *erk. Zida sudah start untuk merepek. Haha ignore it. Semalam pergi PKNS Shah Alam, cari hanphone baru. yeay! Dapat la iPhone sebijik. Haha iPhone la sangat. China's version. Pape pun, aku tetap nak jual handphone tu balik. So, ada sape-sapa nak beli handphone dengan harga RM300? Please please. Please contact me soon. Thank you.

Ohh. Bukan nak story pasal ni. On the way nak ke PKNS tu, aku yang memang sudah arif sangat dengan highway tu *nak jugak letak name arif* , sudah mengetahui yang aku pasti akan melalui jalan depan kilang arak. GOSH!! Sebenarnya aku terfikir, bukankah kita ni sebahagian daripada orang-orang yang bersubahat dengan ntah-sape-sape yang kerja dengan kilang tuh? Banyak hadis yang menyentuh tentang perkara ini. Ohh. 

What the hell of that !?


 

 Ohh. Harap post ini tidak menyentuh isu sensitiviti mana-mana pihak. Bukan apa, saya hanya mahu berfikir sejenak dan meminta pandangan siapa-siapa yang membaca post ini especially for the Islamic Students or anywho yang lebih arif dalam bab-bab fiqh dan hadis hukum.


Allah swt berfirman di dalam al Quran, maksudnya:
“Wahai orang-orang yang beriman! Bahawa sesungguhnya arak dan judi, dan pemujaan berhala, dan mengundi nasib dengan batang-batang anak panah, adalah (semuanya) kotor (keji) dari perbuatan syaitan. Oleh itu hendaklah kamu menjauhinya supaya kamu berjaya. “
(al Maidah: 90)

Rasulullah s.a.w. melaknat tentang arak, sepuluh golongan: yang memerahnya, yang minta diperahkannya, yang meminumnya, yang membawanya, yang minta dihantarinya, yang menuangkannya, yang menjualnya, yang makan harganya, yang membelinya, yang minta dibelikannya.” (Hadis riwayat Tarmizi dan Ibnu Majah)




Apa yang dimusykilkan di sini adalah, err. Kita tak kira bersubahat ke kalau pembuatan dan penghasilan arak ni ada kat sini?? Huhu..mesti duit cukai ke pape ke masuk dalam pendapatan negeri kan? Lepas tu, duit tu jadi gaji kita plak. Adehh. Kena kilang tu mesti ada kat sini?? Then ada jugak kedai-kedai yang almost of the muslims selalu pergi yang jual arak ni. Boleh ke idak? T_T


Saya cuma takut kita tergolong dalam golongan yang dilaknati Rasulullah. Nanti Baginda tak mengaku umat kang~ Lagipun, kalau Rasulullah laknat, maknanya, Allah pun laknat jugak!


Err. btolkah ape yang aku katakan ini?? 

Maaf. 

Sila beri komen, pendapat atau pandangan anda sebagai seorang rakyat Malaysia dan penganut agama Islam yang sejati :)

 

Blog ini sedang dalam pembaikpulihan. Segala kesulitan amatlah dikesali

8 comments:

  1. oh absolutely dear.
    aku pun baru terfikir lps sembang ngn raudhah.
    klu kte keje kt any market,
    n klu mrket tu ad jual some kind of non halal things,
    duit gaji kita tu, x tlibat skali ke dgn hasil pnjualan bnde2 tu?

    huh.malaysia is sooo negara islam?

    ReplyDelete
  2. pretty much agree with u n mye.
    dulu time pqs dh penah bincang dgn ustzh.
    mye, my uztzh said that kalau keje dlm satu kompleks yg bsr,
    n ade jgk tmpt utk some non halal thingy tu, xpe.
    tp, lupe pulak sbb ape.
    adehh~
    sori.

    ReplyDelete
  3. MM rasa ada yang betul dan salah apa yg you just describe girl.. yang betulnya duit gaji yang kita terima memang jelas haram walaupun kita tak jual benda tue... kira kita bersubahat..

    yang salahnya duit gaji kerja kerajaan bukan hasil haram.. memang betul terdapat duit cukai yang kerajaan negeri dpt hasil drpd cukai arak dan rokok.. tapi kita anggap duit hasil cukai rokok dan arak ini digunakan utk membina infrastruktur lain seperti jalan raya, pondok telefon ke atau lain2 lagi yg jauh lbh tinggi kosnya... manakala duit hasil yang halal disalurkan kpd gaji kakitgn awam yang beragama islam..

    haram you x dikelirukan :)
    sama2lah kita mencari keredhaanNYA

    ReplyDelete
  4. Ralat : haram you x dikelirukan
    minta maaf perkataan haram tue disebabkan type error... maksud MM *harap

    ReplyDelete
  5. ermm. that's good point.
    satu pendapat yg jelas jugak buatku.
    haha
    thnx mama murai ;)

    ReplyDelete
  6. beja!!
    cepat igt ape yg ustazah kau ckap~
    there's must be another points for me..
    hehe
    =)

    ReplyDelete
  7. alemakk zida, aku betul2 lupe duh.
    =.=
    tp, point cik MM tu betul rasenya.
    take to the bright side, sgl gaji2 yg kte dpt bersumberkan sumber yg halal.
    yakin itu.

    ReplyDelete