25 December 2008

PPSMI diprotes?

uh~what a tired day today. From morning until night, i've got many assignment homework to do. ni pun baru je came back from Add Math & Physics tuition. macam nak gile pown ader. pagi tadi kat skul ade klass Chemistry. Teacher Sul buat klass revision for 3 days on last week and 2 days ago but today we all learn new topic - Acid & Base - haha tu la, sape suruh wat program macam2 kat skul.
umi, zida, fitri in class

Ha, today's hot topic kat skul, jam menggila di Kg. Jawa! My abah pon have to wait almost half and hour before gone away form Hisamuddin My chemistry's class that have to start on 8.30 am,kul 9 baru mula. heh~semua kejamman! But, all that story had gone [haha] when clock shows us 1015 am. rehat la. This time la tcher Sul goes to market and buy us 4 trace of ice-cream! habes meja aku basah. ah~


kesemangatan semua ketika makan aiskrim

I thought my tread's title here da lari lah~kat tusyen add math tadi, cikgu malek on9. he told us yang hari ni kecoh pasal peeps in Malaysia wanna back Science and Mathematic in BM. Mereka ini adalah manusia2 yang membantah pelaksanaan dasar Pembelajaran Sains dan Matematik dalam Bahasa Inggeris or usually known as PPSMI. They [that peeps la] had make a petition web - PETISYEN MEMBANTAH PPSMI. click here --> PetitionOnline

In my opinion,our goverment should not stopping the PPSMI. yeah, Im gonna take SPM next year. if they change it, itu adalah masalah besar buat saya! Not just me, but alllllllll my friends and candidate of SPM 2009!! 

Bukan apa, dah one year study in English; sub-science, math, add math; susah la nak faham BM lepas ni. Bukan x moh mempertahankan our language, but like my Pak Long and cikgu Malek said, English is international language. Sekarang ni kat Malaysia susah nak cari kerja. Student2 lepasan U pon ramai menganggur. so, kalo nak out from Malaysia, find a work at others country, senang! 


Who's agree with me, angkat tangan! haha kalo ade pape komen tu, bg je la tau aku ye? waa~so long. ape ntah mimpi tulis taip pepanjang nih. neway, HAPPY BIRTHDAY to Hakim! yeah~ko dah tua la.


Blog ini sedang dalam pembaikpulihan. Segala kesulitan amatlah dikesali

20 comments:

  1. about ppsmi....hmmm...xyah lah 2ka blek jdi BM....1stly....skang dak2 skola rendah pon dh blaja matematik ngan sains dlm english....2ndly...science n mathematics is originated from the englishman(ape nie????)....as some would say....(i didn't agree with it actually)...buat ssh jer....ak pon dh blajamatematik ngan sains in english 4 thun dh...menyusahkn org je klo 2ka blik

    ReplyDelete
  2. If BM does bring benefits,...
    I think in English is more convenient coz the world development is very fast now.
    sp yg tak ngam lagi ngn bhs inggeris, syg sribu kali syg la.

    so i guess, pngekalan math&sc dlm english adlh slh satu step mndedahkan anak2 mlayu kpd international language ni.

    this is not just bout the math&sc sbject, but oso the use of english in everyday life of Malays new generation.
    Aja! Aja! Fighting~

    ReplyDelete
  3. kontra:
    aku sokong tukarkan ke bm semule. Budak2 yg dah blaja sn n mt dlm english tuh biarlah diaorang belajar sn n mt dlm english sampai spm. Taklah menyusahkan...
    sebagaimana tuka bm ke bi, mcmtuh la jugak tuka dari bi ke bm...

    ReplyDelete
  4. Assalamualaikum.

    Tak sangka korang semangat gila nak pergi kelas cikgu Sul. Aku ingat start dari November lepas. :D Siap dapat ais krim lagi :( Ini tidak adil! :P

    Sal PPSMI, aku tetap rasa pelaksanaan English untuk Maths and Science merupakan satu anjakan paradigma yang sangat besar kepada rakyat Malaysia untuk lebih menceburi bidang Science and Maths dengan lebih mendalam.

    P/S: Takde punya kita belajar dalam BM dah lepas SPM.

    ReplyDelete
  5. kalau tukar pun,
    kita tetap belajar dalam bi
    lagipun next year last year

    ReplyDelete
  6. to LimaP5
    lol. taw x susah? mmg la bm lg senang, tp student kalo dah malas tu, ttap mls utk blaja.

    cube kalo tuka bahasa arab??
    sape yg rajin, mmg akan dapat.
    tp sape yg MALAS memang la x dpt!!

    so,sume tu bergantung pd diri sendiri!

    ReplyDelete
  7. yeah.stuju jgn tukarla lg.
    PPSMI kalau nak tukar un dr bawah la.maknanya from primary duhh.
    for the budk2 dh blaja, truskan la.jgn ubah2
    ;)

    ReplyDelete
  8. lalalala~
    discussion neih da selesai ke blom??
    =x

    ReplyDelete
  9. mye..
    slagi aku tusyen..
    cte nih xkan abes..
    huhuh

    ReplyDelete
  10. nak cakap jugak..
    huhu kerajaan ni mmbazir je kalo tukar balek ke bm.

    ko pon taw, kat samsmel tuh, buku2 yang berbahasa melayu belambak gile! hampir 2 almari. masya-ALLAh. xfikir ke, beribu2 kayu kene tebang sbb nak buat buku.

    apa2 hal, aku tetap nak diteruskan!

    ReplyDelete
  11. bg ak r..
    skola menengah nk stdy subject sns dlm BI xpe r..
    utk bdk2 skola rndh..
    kasi r diorg stdy dlm BM..
    sbb ape taw..

    1)mase umo2 primary school nie la.. kte kene kuatkn kte nyer concept dlm pmahaman subject 2..
    cbe bygkn ckg ajar two minus two..
    bdk2 xphm lngsung.. two 2 ape, minus 2 ape.. da r kte nyer mother's tongue 2 in malay..
    *bile concept 2 kte da kuat, nk tukar bhse jerman pn xkesa la.. huhue..

    2)cbe bygkn org yg dok kt pdalaman sane 2..
    ksian diorg, tkial2 nk bljr dlm BI..
    diorg 2 xbyk kmudhn cm kte nie..
    kte ade tv, intrnet yg buatkn kte phm la BI gak wlaupn skit2..

    3) korang xkesian ke kt ckg2 kte 2.. da bpuluh2 thn diorg bljr dlm BM.. pastu kene ajar lak dlm BI.. korang taw btape tensennye mereka ini? smpai ade yg nanges2 taw..ade yg xnk ngaja subjek sns lg pn ade..
    ckg SAMTH lak 2.. minat die nk ngaja tgendala sbb xtaw nk ckp BI..
    cmne ak tau?
    ak taw la!

    4)korang taw x sbnrnye rmai org xleh score dlm pekse sbb ape?
    diorg phm, tp xtaw cmne nk luahkn..
    sbb bhse la.. cbe tgk org jpun 2..
    diorg gne bhse ibunda diorg taw..
    pe nk jd.. pndai je.. sape2 dtg ngra diorg kene bljr ckp bhse die..
    bknnye diorg dtg msia tp kte yg ckp bhse die.. ape kejadahnye..

    5) cbe tgk rsult UPSR taon nie..
    melambak kn org dpt 5A..
    mst kte ingt bdk2 mkin pndai kn..
    huh, slh 2!
    gred pekse diorg sbnrnye jatoh gler..
    sbb ape..
    sns & math dlm BI..

    2 je la..
    klu korang xcaye..
    kaji la sndiri..
    pkir la psl org laen skit..
    bkn diri anda semata2..
    kte xnk bhsa melayu luput ditelan zmn kn..
    so, lu pkir la sendiri!
    huhue..
    adios!
    s.y.a.h_E

    ReplyDelete
  12. Setuju dengan Anonymous!

    Kalau nak mansuhkan PPSMI, untuk generasi kita memang dah tak sempat.

    Jangan risau, mustahil kita ambil SPM dalam BM walhal kita generasi PPSMI.
    Gesaan aku untuk kebaikan generasi akan datang.

    Mansuhkan PPSMI, Protes Sampai Turun!

    ReplyDelete
  13. psl yg ppsmi
    alang2 da t'lajak uh
    bwat je la sampe akhir hayat

    ReplyDelete
  14. heh aisyah.smgat gile ko!
    neway,aku sokong kalo our goverment mansuhkan utk student primary. btol gak.sian kat derang kan. mcm sepupu diyana,lgsg x reti ckp bm,pdhal dok malaysia lol.
    huhu..
    hope derang dpt buat keputusan yg baek. g wat solat istikharah~

    ReplyDelete
  15. best gilak mkn eskem..

    ReplyDelete
  16. blog walking.
    belajar in english lagik banyak benefitnye.
    kalau nak belajar overseas tadak la terkinja-kinja nak kena bukak kamus balik.ye tak?
    hehe.

    ReplyDelete
  17. saya sangat setuju.. kih3.. bior susah asalkan kita berusaha.. doa utk aku n yang lain ya tuk spm nii.. hehe :p

    ReplyDelete
  18. salam..
    juz my 2 cents..
    i think PPSMI mmg xde mslh klu nak dilaksanakan if blaja dr std one agik.. batch adik aq blaja Sc n Mt dr daja satu.. kdg2 bengang gak bila dgr adik aq ckp "dispersion" instead of "penyebaran" bila dy citer psl pembiakan tumbuh2an.. haha..

    kalau kita blaja sc n mt in eng dr daja satu, in addition: english dr daja satu gak, i see no problem klu nak cope pun..

    klu alasannya melayu xreti bhs inggeris.. mksdnye melayu bodoh la yer? jgn la gne alasan yg merendahkan lg bangsa kte.. tol x?

    ReplyDelete
  19. setuju!
    melayu bukannye lemah!

    ReplyDelete