29 December 2008

1430H


Blog ini sedang dalam pembaikpulihan. Segala kesulitan amatlah dikesali

25 December 2008

PPSMI diprotes?

uh~what a tired day today. From morning until night, i've got many assignment homework to do. ni pun baru je came back from Add Math & Physics tuition. macam nak gile pown ader. pagi tadi kat skul ade klass Chemistry. Teacher Sul buat klass revision for 3 days on last week and 2 days ago but today we all learn new topic - Acid & Base - haha tu la, sape suruh wat program macam2 kat skul.
umi, zida, fitri in class

Ha, today's hot topic kat skul, jam menggila di Kg. Jawa! My abah pon have to wait almost half and hour before gone away form Hisamuddin My chemistry's class that have to start on 8.30 am,kul 9 baru mula. heh~semua kejamman! But, all that story had gone [haha] when clock shows us 1015 am. rehat la. This time la tcher Sul goes to market and buy us 4 trace of ice-cream! habes meja aku basah. ah~


kesemangatan semua ketika makan aiskrim

I thought my tread's title here da lari lah~kat tusyen add math tadi, cikgu malek on9. he told us yang hari ni kecoh pasal peeps in Malaysia wanna back Science and Mathematic in BM. Mereka ini adalah manusia2 yang membantah pelaksanaan dasar Pembelajaran Sains dan Matematik dalam Bahasa Inggeris or usually known as PPSMI. They [that peeps la] had make a petition web - PETISYEN MEMBANTAH PPSMI. click here --> PetitionOnline

In my opinion,our goverment should not stopping the PPSMI. yeah, Im gonna take SPM next year. if they change it, itu adalah masalah besar buat saya! Not just me, but alllllllll my friends and candidate of SPM 2009!! 

Bukan apa, dah one year study in English; sub-science, math, add math; susah la nak faham BM lepas ni. Bukan x moh mempertahankan our language, but like my Pak Long and cikgu Malek said, English is international language. Sekarang ni kat Malaysia susah nak cari kerja. Student2 lepasan U pon ramai menganggur. so, kalo nak out from Malaysia, find a work at others country, senang! 


Who's agree with me, angkat tangan! haha kalo ade pape komen tu, bg je la tau aku ye? waa~so long. ape ntah mimpi tulis taip pepanjang nih. neway, HAPPY BIRTHDAY to Hakim! yeah~ko dah tua la.


Blog ini sedang dalam pembaikpulihan. Segala kesulitan amatlah dikesali

22 December 2008

Tips Atasi Zina Hati

Selagi dinamakan manusia, kita mempunyai perasaan suka mengasihi dan dikasihi. Lebih-lebih lagi kita sebagai seorang pelajar, pastinya ramai sahabat2 kita yang sudah bercouple. Memang adat kehidupan bahawa kasih cinta didahului dengan berasa rindu, namun jangan pula rindu berlebihan. 

Kerinduan kepada kekasih, sering kali membekaskan duka, penyakit menyebabkan kelemahan hati. Kita sebenarnya berperang dengan perasaan. Namun, seorang Muslim akan terasa nikmat jika dapat menjauhi keluhan, kesedihan dan kerinduan ini.


Ibnu Qayyim memberikan terapi mujarab mengenai masalah rindu. Sebelum itu, beliau memberikan sebab mengapa rasa rindu berlebihan terjadi, antaranya; Hati tidak terisi oleh rasa cinta, syukur, zikir dan ibadah kepada Allah sebaliknya membiarkan mata meliar. Pandangan dan renungan mata adalah jalan membawa kepada kesedihan dan keresahan.


Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud: “Pandangan mata itu satu daripada sekian banyak anak panah iblis.” Setiap penyakit ada ubatnya.

Ubat yang terbaik adalah meneguk daripada pengajaran al-Quran seperti firman Allah yang bermaksud: “Demikianlah supaya kami memalingkan daripadanya kemungkaran dan kekejian. Sesungguhnya Yusuf itu termasuk hamba kami yang terpilih.” - (Surah Yusuf, ayat 24)


  • Ikhlas kepada Allah. Ikhlas adalah ubat penyakit rindu. Ikhlas kepada Allah bermakna selalu berusaha berada di pintu ibadah dan memohon kesembuhan daripada Allah. Jika kita ikhlas kepada Allah, Allah akan menolong kita daripada penyakit kerinduan melalui cara tidak pernah terdetik di hati. Syeikhul Islam Ibnu Taimiyah mengatakan: “Sungguh jika hati telah berasakan manisnya ibadah kepada Allah dan ikhlas kepada-Nya, nescaya ia tidak akan menjumpai hal lain yang lebih manis, indah, nikmat dan baik daripada Allah. Manusia tidak akan meninggalkan sesuatu dicintainya, melainkan selepas memperoleh kekasih lain yang lebih dicintainya.



  • Doa mengundang sikap, rasa fakir dan rendah diri di hadapan Allah. Oleh itu doa adalah salah satu bentuk ibadah yang agung. Ketika kita berada dalam kesempitan, kita bersungguh-sungguh dalam berdoa, berasakan Allah amat dekat mendengarkan rayuan.



  • Mengurus mata dan pandangan. Pandangan yang berulang-ulang adalah suis penting menyalakan api rindu. Orang yang memandang dengan sepintas lalu jarang berasakan hati terusik dan jatuh. Ibnul Qayyim menyatakan: “Orang berakal tidak mudah tergelincir jatuh hati dan rindu, dia tidak tertimpa pelbagai kerosakan. Barang siapa yang terjun ke dalamnya maka ia termasuk orang yang menzalimi diri sendiri, tertipu dan akhirnya binasa. Jika dia tidak melakukan pandangan berkali-kali terhadap orang yang dikagumi dan usahanya itu meragut benang asmara, pastilah asmara tidak akan kukuh mencengkam jiwanya.”




  • Bernikah dan membina rumah tangga adalah langkah paling baik. Inilah ubat rindu paling baik. Tidak semestinya bernikah dengan orang yang kita kagumi. Meskipun pernikahan itu dilangsungkan tidak dengan orang dicintai dan diidamkan.

Tapi kita sebagai pelajar, mustahil bagi kita untuk mendirikan 'mahligai' tersebut sekarang. Tumpuan kita sekarang adalah 100% kepada pelajaran kerana dengan pelajaran tersebut kita dapat membina masa depan yang cemerlang. Zida harap dengan adanya artikel ini, sedikit sebanyak dapat membantu kita semua sebagai seorang muslimin daripada terjebak ke kancah maksiat ini. Sekadar sebagai peringatan buat diriku sendiri dan semua

Artikel ini dipetik daripada iLuvIslam.com
Blog ini sedang dalam pembaikpulihan. Segala kesulitan amatlah dikesali

20 December 2008

Melodic of a Haiku

Salam.. Pagi tadi, aku kemas la kertas2aku yang dah x guna; umi suruh jual kat recycle center, dapat la duit sikit. Boleh guna untuk shopping barang skul [heh, smangat lak ] Actually, this month aku umi & abah dah guna baaaaaaanyak sangat duit. Tuition,RM 300++; Holiday,RM170++; Cars, RM50++. Sian lak. Umi cakap umi sanggup keluarkan a lot of money untuk bagi aku tuisyen. Ya Allah, betapa besarnya pengorbana ibu bapa kita [heh,insaf sebentar] 

Tengah belek2 tu, I found a black paper, titled "Melodic of a Haiku" I almost forget about it. Thanks to Dreamer Rainy Days coz create me such a wonderful of poem. Let me introduce a little about her. 

Name : Khairul Izzah bt Karim Nickname : Key, Izzah, Khairul, 'Aima' DOB : Jan 07, 1992 POB : Kajang Hospital Home : Seksyen 3, Bandar Baru Bangi, Selangor Current school : Bestari Islamic School, USJ Ex of : SKJ3 & SAMSMEL
___________________________________________



Melodic of A Haiku 

The Air, The Water, the palace of the dryad, Are the key of the beauty of the earth... The fire of the sunshine, will be missed by the hearts when the moon in glamorous, when the glimmer stars... Honestly, believe in the power, whether the cloud closed all the sky... The truth is... The sky is blue... And isn't white... Nothing will be change The destiny ever... But only the one is the eternity Feel it in the deep of your heart, And the moment you admit it say... Subhanallah... And thanks for the haiku... ___________________________________________
And not forget, a Happy Birthday I wished for my friend and sis - Nursuaidah;16 and Ainatul Amira;15 already today! May Allah always bless you two ...haha selamat pengantin baru jugak la buat sape2 yang got married today

Blog ini sedang dalam pembaikpulihan. Segala kesulitan amatlah dikesali

17 December 2008

Uh~ Saya di Tag !

Tag daripada Miss Yana
1) Do you think you're hot? Yeah, i'm oweyz HAWT ! haha umah panas lah 2) upload your favourite picture of you?
3) Why do you like that picture? coz this pic remembered me to my very closet friend, Atikah <33 4) When was the last time you ate pizza? long - long - long time ago. 5) The last song you listened to? Leavin' by Jesse McCartney. suke gile tapi video macam sial jek! 6) What are doing right now besides this? comment myspace my best kazen's picca :razz: 7) What name would you prefer besides yours? pechal creww? haha tag 5 people to do this ; +amilah +naqib +suaidah +maisarah +ain 8)Who is Number 1? my pen-pal masa zaman kana-kanak ribena dulu haha 9)Number 3 is having relatioship with? haha.. tell ask herself ! ;DD 10)Say something about number 5? likes to be tagging? hehe 11)How about number 4? she lurv anime + comis + korean bla bla bla... 12)Who is number 2? one of the my cikgu. haha pengorek rahsia aku ada la Tag by AinMo 01. What is the relationship of u and him/her? # ade la. perlu kah dicerita? 02. Your 4 impressions towards him/her? # erm~nice, smart, cool, bijak! 03. The most memorable things he/she had done for you??? # teach me many thing in this world 04. The most memorable thing he/she have said to you?? # heh~ just me and him know that .. 05. If he/she become ur lover, you will... # lover?uh~ 06. If he/she become ur enemy,you will.. # sepak terajang [will me?] 07. If he/she become ur lover, he/she has to improve on...on his or her # ntah laa 08. If he/she become ur enemy,the reason is.. # maen banyak kayu! 09. The most desirable things to do on him/her is??? # ermmmmmm 10. The overall impressions of him/her is??? # gile smart in Chemsitry He is.. MyLovely Dad !! 11. How do you think the people around you will feel about you..??? # how can i know? 12. The character of u..for urself is..??? # almost dreamDay everyday. haha 13. On contrary, the character u hate of urself is... # kuat berangan tu la 14. The most ideal person that u wanna be is.. # Nabi Muhammad s.a.w 15. For the people who likes you, say something about them.. # Thanks. Dont forget to drop a saying 16. Seven people to TAG.. Miss Yana Nabilah Halimi Naqib Maisarah Hakim Faiz Amal 17. Who is no.2 having a relationship with?? # hmm..aiman? haha gossip lame [jgn amek kesah ye !] 18. Is no.3 a male or a female ??? # Male lol 19. If no.6 and no.7 were together,would it be a good thing..?? # erk. ok gak. both of them nice. haha 20. How about no.5 and no.4?? # kanak-kanak sporting .. 21. What is no 1 studying about?? # huhuhu. tidak dapat dijangkakan. 22. Is no.3 single??? # ahaa. soklan cepucemas. naqib, anda kapel?? 23. Say something about no.6 ?? # kembar ku [haha, x sedar diri lak] that's all ..

Blog ini sedang dalam pembaikpulihan. Segala kesulitan amatlah dikesali

13 December 2008

Reunion SAMSMEL 2008


Program : Reunion Senior SAMSMEL 2008
Date : Saturday / 13 December 2008  
Time : 9.30 am - 4.30 pm
Venue : Masjid UNITEN, Kajang  
Payment : RM15.00 per person
 
ok. sekarang Zida nak cerita dalam bahasa Melayu pulak. hari ni, semua bebudak first generation of ex & still SAMSMEL reunited! Lol, kata nak BM. haha program kali ini bertemakan A Day of Memories. Thanks to Maisarah coz sudi naek keta dgn aku.

Majlis start lepas pukul 10 pagi ; ramai lagi blom datang. Ain, Atikah, Izzah still x smpai lagi. Heh, Haziq, Thaqif, Safwan, Syed Rozly, Azira, Arif Azrai sume datang. Kire meriah gak lah~ Majlis dipengerusikan oleh Ashraf & Ismail. ps. Ashraf look more matured & Ismail dah laen! Biro Disiplin la kata kan Then, our most beloved ustaz, Ust. Fadzil bagi ucapan yang agak panjang. It's ok. Dah setahun x dengar sore ustaz yang sedap tuh [ikhlas dari hatiku...]
 
ustaz Fadzil ter-Chenta

Lepas ustaz bagi ucapan yang sangat berguna buat anak didiknya ini, AJK tetap bagi Kelab Alumni SAMSMEL dilantik. Yeah, Aiman jadi pengerusi! antara AJK yang laen - wawa, munirah, syaza, enol, mijan, muaz, pajak, huda, nadia ain. haha AJK ni bagi sesi 2009. Next year tukar orang pulak! hehe~ nasib baek aku x jadi tadi. si Khuza calonkan aku jadi setiausaha. lol aku dah penat lah pegang jawatan itu. dari samsmel ke hisamuddin, asyik itu je! adoyai 
 
 
then, kitorang diskas cadangan or planning jangka msa panjang [ish~yuran tahunan RM15. mane nak cekau duit. kalo ustaz belanja top-up,boleh la] variable of suggestion la bebudak nie bagi. ade yang nak camping, buat kad, buat baju. haha lepas Aiman panjang berceloteh, apa lagi .. lunch time! menu; Ayam Masak Merah & Air Sirap [sayur x igt lah] 

   
After solat Zuhur, kitorang main treasure hunt sekitar masjid & tasik. Aktiviti kayak x jadi sbb cuaca tak menentu [ceh, bukannye ujan pon tadik ] lawak doh maen ni. Banyak klu x jumpe. haha tension jerk! tapi aku enjoy je. coklat mak macam mak suaidah tu pun ade. aku cilok 3 masa tgh maen! 

Rezeki! dekat pukul 3 tue, kitorang kumpul balik kat Bilik Kuliah Ali tadi. sejuk menggagau aku! kitorang maen kotak beracun sambil cabutan bertuah. haha lawak dowh! ade satu part tue, aku nak kena kan orang, sekali aku terkena terpekik aku! ustaz Fadzil siap tunjuk aku lagi but ok lah, teka-teki je! 
  
Heh, masa cabut undi hadiah lagi la shegal! Memula, aku dapat no 42 [sekali hadiah aku lol ] kemudian, saya tarik semula no laen. adeh, dapat no 23 [sekali x de hadiah langsung!] ustaz fadzil dah gelak kashian. lastly, aku dapat no 90 [heh, hadiah jam loceng epal kaler ijau je] kiranya,3 kali lah aku cabut undi, ok what. daripada kawan aku sorang nih, lagi sadis~Izzah dapat sabun kotak! Kuasam tol budak laki! At last, macam biasa, kitorang amik gambar lah! 

~ the end ~

Blog ini sedang dalam pembaikpulihan. Segala kesulitan amatlah dikesali

06 December 2008

Tanah Runtuh di Bukit Antarabangsa



Hari ini, Malaysia dikejutkan dengan berita kejadian tanah runtuh di Bukit Antarabangsa, Hulu Kelang. Aku terdengar berita ni masa terdengar kat TV9, kul 3.15 petang tadi. Ya Allah, Bukit Antarabangsa tu kan rumah sedare aku, Abg. Jeff dgn family. Abah terkejut sangat. Every half-hour,abah mesti tunggu depan tv but now abah dah keluar. tataw la pegi mana. Erm,aku ade copy berita dari malaysiakini

3 maut, tanah runtuh di Bkt Antarabangsa

Terkini 2.50pm. Tiga orang dilaporkan terkorban dalam kejadian tanah runtuh di kawasan Bukit Antarabangsa, Hulu Klang setakat ini, termasuk seorang ibu dan anaknya. Manakala lapan lapan orang lagi dikhuatiri terperangkap dalam kejadian tanah runtuh jam 4 pagi tadi yang menyebabkan 14 banglo di Taman Bukit Mewah dan Taman Bukit Utama di kawasan Bukit Antarabangsa dekat ibu negara, tertimbus.


Menurut laporan media, 15 lagi mengalami kecederaan. Sultan Selangor turut berangkat meninjau tempat kejadian.Turut ke tempat kejadian ialah Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi dan Timbalannya, Datuk Seri Najib Tun Razak. Perdana Menteri telah mengarahkan supaya semua projek di kaki bukit di sekitar Bukit Antabangsa dihentikan sementara menunggu selesai kajian kestabilan tanah di Jalan Institut Kerjaraya Malaysia.


Sebelum itu, Ketua Polis Selangor Datuk Khalid Abu Bakar yang berada di tempat kejadian memberitahu, 93 mangsa dalam kejadian tanah runtuh yang menimbus 14 buah banglo di aman Bukit Mewah dan Taman Bukit Utama di kawasan Bukit Antarabangsa itu berjaya menyelamatkan diri, lapor Bernama.
Kejadian tanah runtuh itu telah mengakibatkan jalan utama ke kawasan perumahan terbabit terputus dan beratus orang terperangkap di Bukit Antarabangsa.


Pihak tentera, Jabatan Pertahanan Awam (JPAM), Pasukan Mencari dan Menyelamat Khas Malaysia (SMART), Bomba dan Penyelamat dan Majlis Perbandaran Ampang Jaya (MPAJ) kini sedang giat menjalankan kerja menyelamat.


full news, sila lawati malaysiakini. Ni je yang dapat aku siarkan. Hope Abg. Jeff, Kak Yang, Jazli and Syamim ok. Ya Allah, Kau selamatkan lah Malaysia ini daripada musibah dan bencana-Mu. Sesungguhnya kami ini hamba-Mu yang lemah. Amin
 
gambar ini from 9w2rej

Blog ini sedang dalam pembaikpulihan. Segala kesulitan amatlah dikesali

27 November 2008

Reunion - SERI ABIM

damn, i really miss u guys! ah,betapa gumbira hati ini pabila bertemu with my very missing friends! haha today, we, ex-ABIMian - err,it looks like 6AB's la - have such a wondering reunion at Sarah's home. Thanks to Sarah!  

I arrived there with Abel [my BFF - uh,girl okey?] at 12.55 pm, disambut oleh Suai, Maryam, Tini, Fatin and Sarah of course. What surprising me, Tini bit cute lol. She's different from four years ago. yeah, nama pon four years ago! She looks more matured, not child-looking anymore but still childish! Still bising, still loves 'the COMELlian', still cute.

This reunion was venued at Sarah's home, at Staff Quarters of Uniten, Bangi, starting from 1 pm. Kitorang punya lama tunggu boys,hopefully one of them come early [iyelah, boleh tolong wat BBQ] Lucky, Iqbal comes. Die lah yang tolong mengipas bara api dari pukul 1 until 2 pm [xde lah camni, selang seli lah] but after that Abel takes his place. Me? Just be the babbler platter 
  
Iqbal, kipas-susah-mati kami! 
 pembantu tidak yang setia 

I think the food is served as pot-luck, why not? Together gathering, bawak la makanan sendiri kan? Abel, she's reserved the delicious Chocolate Cake from her teacher - RM17. Suai, she brought 2 box - not box la - of variation chocolate! So sweet. Her mom make it herself. yeah, I know her mom, she's a hardworking woman, great in tailoring [like my mom ] and love to learn something new.

ok, continue about my our reunion. After eating, we talk a lot. haha just sharing our best stories - four years not 'face-to-face' rite? kitorang cerita-cerita about school, studies, friends and mengimbau kembali saat bergumbira masa standard Six dulu 
 
chocolate mak suaidah
 
riang ria budak ribena


After that, we decided to jalan-jalan sekitar rumah Sarah, apa lagi, amek gamba beramai-ramai lah! Dari rumah, playground, jalan raya sampai la ke tasik tepi masjid UNITEN! Gile jaoh jalan. Tengok je lah gambar kanak-kanak ini
muka-muka ceria dah lama x maen !

variation type of shoes - red is mine ;DD 

that's all for now.

Blog ini sedang dalam pembaikpulihan. Segala kesulitan amatlah dikesali

21 November 2008

Add Math ; Easy or Not ?

I’m a tired girl now, who just finished doing the knottiest subject for me. haha Additional Mathematic. Fuh! I know I’m not ok in this subject, but I also want and have desire to be like them; Abel, Naqib, Ihsan, Arif, Sarah and others that always gotta highest mark and never fail. 

ya ya I know. People always said - success comes after failure. I've heard a story about a man - Thomas Edison - the bulb creator, almost thousand times he failed! What an earnest! and at last, he got what he want.


Kak Long with her parents
 
I know I’ve to increase my effort [betul ke ayat nih?] haha umi really want me to be like Kak Long Aini. now she’s work in Ireland as a doctor. Kaya da sekarang! 2 of her siblings - Kak Ayu & Kamil - still study. Kak Ayu also in Ireland now, taking MEDIC and Kamil too even kat UKM. Wah! Pak Dang's children, hampir semua berjaya menjadi doktor. 

Their happy family

Kak Ayu & Kak Long in London - melancong after raya!

Erm, I just finished study about Function – not really finished la [inverse function x sentuh lagi] itu je dah memeningkan kepala otak aku nih. its ok, slow make me more understood. From the exercise, I’ve got some conclusion.
  1. Don't be too hurriedly when doing exercise
  2. Look the question carefully
  3. Use the bigger and clean spaces when calculate. kepala bisa pening dong!
  4. Rest after ten minutes!
Abel said, if we want to be good in Add Math, do a lot of exercise. Buy SPM book or buku yang setaraf dengannya. Once we do exersice, do it more and more. paling banyak pon 5 latihan la sehari. macam aku ni ok x?


Blog ini sedang dalam pembaikpulihan. Segala kesulitan amatlah dikesali

20 November 2008

Exam, Kem dan Cuti [pt 2]


Ok. Just come in to part 2. haha aku ni maen part2 la pulak. stop, I just wanna continue my ceritera cinta . Oppss...not love la but a story about exam. aku balik je kem, esoknya sekolah. pergh! how miss them to me! haha I miss them a lot to, bahkan not just them but my very bestest class of course! [Zida, just say that you miss him! ] ish. cukop. take a look this! 


My Add Math result ..
 
What a worst! I never fail in whole my life! wa.... but i dun really care lah. what i know, dalam 3 ke 5 orang je yang lulus. others, fail! haha. good, ade geng. most higher in form4, Naqib lah, 90% in my class, Arif 70% tu pun lepas mintak la [naqib, arep, sorry ya if the information i got is wrong] Ihsan, 58% aduh~dua orang kawan baek ini! How you two study ha? 

Result yang agak ok setakat ini
 
Alhamdulillah, others result okey la but not full yet. ours exam baru je habis a week before holiday. so,if we wanna know our result, we've to come to school this December. Ok what. boleh gathering dengan member. haha. damn I really misz them soo much! This holiday quite bored lah. I always doing bad habit. My activities almost everyday ;
  1. Online
  2. Short Message Service
  3. Radio [ it's all about the MUSIC !]
  4. Camera - taking the damn and fool picture
  5. Reading novel
  6. Eat - eat - eat
Ahh.. next year sure i'm looking like a balloon! haha. uh,damn. There's a lot of reunion - not really lot la - sek. ren & sek. men - next week. I just thinking about my wearing in that day. nak pakai ape? Baju x lawa lah. Okey, stop right here.


novel yang agak kurang menarik mulanya 

 
dah baca ye! 

 doraemon & conan pon best!

 

Blog ini sedang dalam pembaikpulihan. Segala kesulitan amatlah dikesali